Hermed mit første indlæg på selvoptimeringsgruppens hjemmeside.
Vi startede op med hjemmesiden omkring d. 22 marts 2020 og har nu været i gang i 6-7 måneder. Tiden har budt på mange gode udfordringer bla. Mindfullness, kettlebell swings og Wim Hof Icebath challange. Sidst nævnte udfordring er for mig klart den som jeg har draget mest nytte af og stadig bruger i dagligdagen. Isbadet har virkelig vist sig, at give mig en kæmpe optur hver eneste gang jeg hopper i baljen. Vi talte i gruppen om hvor står forskel der er på, at tænde den kolde bruser og hoppe under eller nedsænke sig i et koldtvandskar. Min erfaring er, at det er klart lettere at hoppe i karet end at gå ind under de isnende stråler fra bruseren.
Min umiddelbare tanke er, at man i karet sænker sig roligt ned og herved opnår en bedre kontrol over situationen og at kroppen når at forberede sig på nedkølingen. I bruseren bliver hovedet, som det første, ramt af det kolde gys og dermed også påvirker det endelige indtryk af oplevelsen for mig. De første 10-15 sekunder i bruseren synes jeg er lettere ubehagelige i forhold til de samme 10-15 sekunder i det kolde kar. Jeg har siden vi var igennem udfordringen hørt flere forskellige podcast´s hvor deltagerne har snakket om, at de hver dag tager kolde bade om morgenen.
Jeg bruger stadig isbadene efter mine løbeture, specielt om morgenen. Det er for mig den perfekte starte på dagen. Sætte løbetøjet og høretelefonerne klar på trappen aftenen forinden inden sengetid. Sætte uret til f.eks. kl. 06.00. Når uret ringer om morgenen, så er beslutningen om løbeturen allerede taget aftenen for inden. Jeg behøver derfor ikke tage beslutningen igen om jeg skal, skal ikke løbe en tur. Det er med at få benene ud over sengekanten så hurtigt som overhovedet muligt. Tøjet på, hurtig tur på det lille hus og så af sted. Første km er altid lidt kold, gamle skader gør ondt og kroppen er ikke helt vågen endnu.
Podcasten i ørene fjerne heldigvis fokus og det ene skidt tager det andet. 2. km er varmen ved at været ude i finger og tær og min permanente ankelskade i højre fod er så småt ved at være varm. Nu møder jeg den hvide postkasse, så ved jeg at 2,5 km er nået og det går retur. 3, 4 og 5 km glider uden problemer og snart er jeg retur igen. Herefter er det 100 mavebøjninger og 100 rygbøjninger og så en tur i baljen. Pt. er vandet 10 grader i karet og jeg sidder tit 1,5-2 minutter i det kolde vand. En perfekt start på dagen og herefter er man klar til en masse familietid. Træningen er klaret og god samvittighed venter resten af dagen!

Ifølge videnskab.dk hvor overlæge Bo Belhage, klinisk forskningslektor ved Københavns Universitet har undersøgt de positive effekter af vinterbadning, er der flere gode grunde til at vinterbade: Turen i det iskolde vand er kort og godt chokbehandling. Kroppen nedkøles ekstremt hurtigt, og kroppens forsvar kommer på overarbejde. Blodkarrene trækker sig sammen og chokket udløser en cocktail af endorfiner og adrenalin i blodet, siger Bo Belhage.
Undersøgelser viser, at vinterbadere har færre sygedage og de føler sig sundere – men forskerne ved ikke, hvad der kommer først. Er det sunde mennesker, der vinterbader – eller bliver man sundere af at vinterbade? Der findes ikke ret meget litteratur om det. Et tysk studie fulgte i et halvt år vinterbaderes evne til at omsætte sukker i kroppen. De fandt, at der var en halvering af insulinbehovet. Det tyder på, vinterbadning giver en bedre sukkeromsætning, og det vil nok give mindre tendens til sukkersyge, men det er altså med en fed streg under ‘måske’, siger Bo Belhage.
Der hvor jeg synes, at isbadene bliver interessant er der hvor man ikke har lyst til at hoppe i. Det er netop der hvor selvdisciplinen bliver sat på prøve. Det er ikke svært at hoppe i den kolde bajle når kroppen er dejlig varm efter en god løbetur. Testen består i at slå øjnene op når vækkeuret ringer og herefter gå direkte ned i det kolde gys. Det er om noget ude af comfort zone og her disciplinen bliver afprøvet. Men “There Is No Progress In The Comfort Zone”………God badning!